Geschiedenis

Op 27 augustus 1894 werd de Twentsche Pluimveeclub opgericht. Van deze vereniging waren vele vooraanstaande personen uit heel Twente lid.

In 1906 werd er in Enschede voor de arbeiders een vereniging Enschede en Lonneker
opgericht.

In 1931 kwam er tussen deze beide verenigingen een fusie tot stand en werd als datum van oprichting 27 augustus 1894 aangehouden en werd de naam van de nieuwe vereniging Twentsche Pluimveeclub Enschede en Lonneker. Door deze fusie ontstond er een bloeiende vereniging die in het hele land bekendheid kreeg vanwege de kwaliteit van haar pluimvee.

Door de vele contacten van de leden met de leden van buitenlandse verenigingen werden uit alle werelddelen eieren geïmporteerd. Hierdoor konden bestaande rassen verbeterd worden en deden onbekende rassen hun intrede.

In 1895 werd de eerste tentoonstelling gehouden die al snel tot de grootste in het oosten van het land uitgroeide.

In 1953 werd de ONETO opgericht. Bij deze vereniging zijn 28 verenigingen uit Twente en de Achterhoek aangesloten. De Twentsche Pluimveeclub E. en L. is een van deze  verenigingen.

Vanaf 1953 heeft de ONETO de organisatie van de grootste tentoonstelling in Oost Nederland overgenomen. De ONETO wordt elk jaar in december in Hangar 11 op vliegveld Twente  Enschede gehouden.

Sinds 2013 is onze vaste vergaderlocatie het post duiven centrum ( PDC ) poolmansweg 128 te Enschede. Hier wordt ook onze tafel keuring en tentoonstelling gehouden.

Secr.: J.H. Nijhuis
Winterhaarweg 220
7547 PT Enschede
tel. 053-4282199
Email: twplveecl@hetnet.nl